Как да се грижим за очите на кучето си

Породи кучета с твърда козина – от група териери и шнауцери, са загубили способността си да се хвърлят . Мъртвата коса остава в вълнено палто и за да се отърве от тях домашен любимец, е необходимо да се извършва подстригване на всеки шест месеца – изваждане на стари косми. На първо място, тази манипулация е свързана с хигиенни процедури, тъй като старата опакована коса често причинява кожни раздразнения, които причиняват дискомфорт на животното. И, разбира се, тази процедура прави косата на кучето по-чиста и добре поддържана. По принцип собственикът може самостоятелно да провери дали е дошло времето за подстригване на домашен любимец. За да направите това, вземете леко снопче вълна, стиснете с пръсти и дръпнете. В този случай, когато част от козината остане между пръстите, то е време да извадите мъртвата коса. Тази процедура може да се направи самостоятелно, ако имате време, търпение и специални инструменти. В противен случай си струва да се свържете със специалист, особено когато става въпрос за подготовка за изложба или конкурс. Само човек, който познава стандартите на породата, може да направи всичко съответно.

Някои собственици на домашни любимци с твърда вълна, които не участват в изложби, смятат, че само кучета от шоу класа се нуждаят от такава процедура, а обичайното подстригване е подходящо за техните домашни любимци. Но това не е напълно вярно. Ако едно куче с такова специфично палто е нарязано, тогава той може да загуби своите свойства завинаги. Дори едно лечение с ножици може да направи вълната, разбира се, мека и пухкава, но в същото време тя ще бъде изтъняване и отслабване. Това се дължи на факта, че твърдата коса има интересна структура – по-тънка в областта на основата и сгъстена в края. След отстраняването същата коса расте на нейното място. И ако се нарязва с ножици, то расте от останалата тънка основа. Възможно е да се върне първоначалната структура на козината, но това ще отнеме много време и усилия, а освен това само професионален младоженец може да го направи. Необходимо е да започнете възстановяване с редовно изваждане на регонирани меки косми и това трябва да се направи изключително внимателно. След 10-14 дни процедурата се повтаря. Премахвайки зрелите коси с пръстите си, можете да се върнете към първоначалната структура на вълната, но никога няма да бъде перфектна. В резултат на естествения подбор се появиха кучета с твърда козина. Това е тяхната защита от влага, валежи, вятър, както и от бодливи растения и храсти. Разбира се, по това време не се говори за подстригване. Мъртвата вълна бе премахната поради същите храсти с бодли, през които кучетата достигали плячка. Собствениците на домашни любимци могат само да премахнат вълната на места, където е по-трудно да се получи. Собствениците на новички са поразени от съмнения, но какво ще стане, ако техният домашен любимец усети адски болки по време на подстригване? Но тези страхове са абсолютно напразни. Разбира се, първите процедури ще накарат кучето да се притеснява, защото всичко е ново. Въпреки това, животните с опит в тази област могат дори да спят на масата на младоженеца, точно по време на манипулирането на козината. Има няколко от най-уязвимите места по тялото на животното, подрязването, което ще отнеме не болезнени усещания, а някакъв дискомфорт – това е вътрешната повърхност на бедрата и подмишниците. Понякога кучетата проявяват безпокойство по време на лечението на главата и областта на шията. Но в по-голяма степен такива манипулации се толерират от домашните любимци спокойно, а недоволството възниква като демонстрация на техния темперамент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Още новини

Креативен груминг

Креативен груминг! Продуктите които използваме са специално проектирани за да бъдат безопасни за използване върху домашни любимци. Линията която предлагаме е за временно боядисване, вариращи

Прочети повече »